pride day

U kompaniji Glovo težimo da budemo katalizator pozitivnih promena. Nastojimo da stvorimo prijatno okruženje koje donosi bezbedan prostor za svakoga. Bez obzira na rod ili seksualnu orijentaciju.

Istopolni brakovi dozvoljeni su u 31 zemlji. U Francuskoj je konverzijska terapija kriminalizovana 2022. godine, a u 15 zemalja transrodne osobe mogu bez problema da promene identitet.

To takođe znači da su LGBTQIA+ prava i dalje nezakonita u 35% država članica UN-a, a 68 zemalja i dalje kriminalizuje homoseksualnost. LGBTQIA+ zajednica nastavlja svoj put ka udaljavanju od diskriminacije i nasilja.

Prihvatanje počinje svesnošću

Rodni identitet i spektar seksualnih orijentacija možda nisu svima očigledni. I to je u redu. Promena dolazi otvaranjem i širenjem nečije perspektive.

Šta stoji iza akronima LGBTQIA+?

LGBTQIA+ zajednicu čine lezbejke, gej, biseksualne osobe, transrodne osobe, queer, interseksualne osobe, aseksualne osobe i ostali.

pride day

Predstavlja lezbejsku zajednicu (engleski „lesbian“). Prema binarnoj teoriji, to je žena koju emotivno, romantično ili seksualno privlači druga žena.

pride day

Predstavlja gej zajednicu (engleski „gay“). Prema binarnoj teoriji, to je muškarac koga emotivno, romantično ili seksualno privlači drugi muškarac.

pride day

Predstavlja biseksualne osobe (engleski „bisexual“). To je osoba koju emotivno, romantično ili seksualno privlači više od jednog pola, roda ili rodnog identiteta, iako ne nužno istovremeno, na isti način ni u istoj meri.

pride day

Predstavlja transrodne osobe (engleski „transgender“). Transrodne osobe imaju rodni identitet koji se razlikuje od onog koji im je dodijeljen pri rođenju. Zapamtite: biti transrodna osoba ne podrazumeva nikakvu specifičnu seksualnu orijentaciju.

pride day

Predstavlja kvir (engleski „queer“). Queer je širi pojam koji uključuje bilo koju vrstu seksualne orijentacije ili rodnog identiteta koji prkosi binarnom sistemu.

pride day

Predstavlja interseksualne osobe (engleski „intersexual“). Interseksualne osobe imaju varijacije u svojim polnim karakteristikama, bilo hromozomskim, hormonskim ili genitalnim. Zapamtite: baš kao i transrodnost, interseksualnost ne podrazumeva nikakvu specifičnu seksualnu orijentaciju.

pride day

Predstavlja aseksualne osobe (engleski „asexual“). Aseksualne osobe generalno ne doživljavaju seksualnu privlačnost prema drugim ljudima.

pride day

Označava više (+). Ovo uključuje druge rodne identitete kao što su nebinarni identiteti i pripadnici drugih zajednica, uključujući saveznike.

...
go down

Uskoro: „Željeno ime“ na profilu

U Glovu dajemo sve od sebe kako bi se naši korisnici, partneri i dostavljači osećali prijatno dok koriste Glovo aplikaciju. S ponosom predstavljamo novu funkciju koja označava uzbudljivu prekretnicu na našem putu ka inkluziji i jednakosti.

Predstavljamo: „Željeno ime“

Tvoj profil ima novu opciju! Od juna 2022. svaki dostavljač može da unese željeno ime na svoj nalog. Na taj način možeš da naznačiš kako želiš da te zovu, tako da ti se svi obraćaju u skladu sa tim.

Za nebinarne i transrodne dostavljače otvara se mogućnost da koriste ime koje odgovara njihovom identitetu.

Zašto bi trebalo da koristim „Željeno ime“?

Nebinarni ili transrodni dostavljači imaju slobodu da prilagode svoj profil i da im se ljudi obraćaju imenom sa kojim se identifikuju. Ranije su se dostavljači oslovljavali zvaničnim imenom. Međutim, znamo da se željeno ime ne poklapa uvek sa imenom u ličnom dokumentu, odnosno sa zvaničnim imenom sa kojim se neko registrovao. Zbog toga opcija „željeno ime“ daje dostavljačima slobodu izbora.

Ko će videti moje željeno ime?

Željeno ime će se koristiti za bilo koju vrstu kontakta sa korisnicima i partnerima. Mi ćemo ti se takođe obraćati željenim imenom, sa izuzetkom faktura i administrativnih poslova.

Iako je moguće promeniti željeno ime više puta, mi to ne bismo preporučili. Prečesta promena željenog imena može se smatrati sumnjivim ponašanjem i/ili zloupotrebom platforme i može dovesti do pregleda tvog naloga.