Defanzivna vožnja da bi svi bili bezbedni

U saobraćaju smo svi izloženi spoljnim uticajima. Defanzivna vožnja ti pruža sposobnost da se suočiš sa potencijalnim rizicima na putu. Pomoću ovog vodiča ćeš steći veštine defanzivne vožnje i sposobnost predviđanja, što će ti pomoći da se bezbrižno krećeš u saobraćaju.

go down

Opreznost i fokusiranost na prvom mestu

Bitno je da budeš odmoran/na i potpuno koncentrisan/na da bi mogao/la brzo da reaguješ na potencijalne rizike.

go down

Primeni pravilo „3–4 sekunde“

Bezbednije je održavanje rastojanja od najmanje 3–4 sekunde za zaustavljanje od vozila ispred, čak i više u lošim vremenskim uslovima.

go down

Očekuj greške drugih

Veruj u svoj stil vožnje, a ne drugim vozilima, da bi reagovao/la defanzivno.

go down

Budi korak ispred

Vežbom do savršenstva – ovo važi i u saobraćaju. Možemo da te povežemo sa partnerima koji su razvili obuku o bezbednosti kako bi omogućili dostavljačima da budu sigurni i bezbrižni na putu dok vrše dostave.

Nosi zaštitnu opremu

Budi vidljiv/a u saobraćaju i smanji opasnost na minimum uz odgovarajuću opremu. Uvek proveri da li ti bicikl ima dve nezavisne kočnice, belo prednje i crveno zadnje svetlo, da pedale ne klizaju i da su čvrsto pričvršćene. Na jakni treba da imaš reflektore, a kaciga će ti pomoći u sprečavanju povreda glave.

person braking the bike
person braking the bike

Dugme za brzu podršku u hitnim slučajevima

Uprkos opreznom i defanzivnom stilu vožnje, nesreće se, nažalost, mogu dogoditi. Aplikacija za dostavljače ima dugme za hitne slučajeve koje ti omogućava hitan poziv u nepredviđenim okolnostima.