Naš blog

“Obećanje dostavljačima“ slavi svoj prvi rođendan ?

17th мај 2024 · 5'


Projekat „Obećanje dostavljačima“ u Oktobru slavi svoj prvi rođendan i pravi trenutak je da se podsjetimo kako je projekat na prvom mjestu nastao i šta je cilj, kao i šta je to što je do sada urađeno.

Projekat “ Obećanje dostavljačima “ je nastao u trenutku kada su zaposleni u sektoru Glover Experience htjeli da obezbijede dostavljačima plaćeni godišnji odmor. S obzirom na to da dostavljači, ni u jednoj zemlji u kojoj Glovo posluje, nisu direktno zaposleni u Glovo, već rade kao freelenceri ili preko posredničkih agencija, to nije bilo moguće ostvariti. U tom trenutku zaposleni u sektoru Glover Experience su počeli da razmišljaju na koji drugi način bi mogli da pobljšaju iskustvo dostavljača i da povećaju njihovo zadovoljstvo prilikom saradnje sa Glovom. U Crnoj Gori projekat „Obećanje dostavljačima“ startovao je u Aprilu 2022. U Podgorici je 14. Septembra organizovan događaj na kom smo prezentovali sve o projektu. Osim prezentacije projketa „Obećanja dostavljačima“ događaju su prisustvovali lokalni broker i predstavnik osiguranja, koji su odgovarali na sve nedoumice koje dostavljači imaju o prijavi za osiguranje, kao i o tome šta osiguranje pokriva.

Cilj ovog projekta je da se svim dostavljačima, u svim zemljama u kojima glovo posluje, obezbijede pravedni uslovi rada, kao i da se podigne ljestivica socijlnih prava.


Koji su principi na kojima počiva „Obećanje dostavljačima“?
Pravedna zarada ?
Proaktivni menadžment ⚖️
Bezbjednost ⛑️
Briga o zajednici?


Kako ćemo to da postignemo?

Da bi smo na pravi način mogli da definišemo, a samim tim i uspješno implemetiramo, principe na kojima počiva „Obećanje dostavljačim“ ostvarili smo saradnju sa međunarodnim organizacijama koje se bave poboljšavanjem socijalnih prava i definisanjem fer zarade, kao i sa internacionlnom osiguravajućom kućom. Standarde i principe koji se tiču poboljšanja socijlih prava smo definisali uz pomoć FairWork-a, međunarodne organizacije koja se bavi poboljšanjem uslova zapolenih u gig industriji. Fer zaradu smo definisali uz pomoć WageIndicator.org, organizacije koja se zalaže za više transparentnosti na tržištu u pogledu zarade, prava radnika i karijere generalno. Kada je u pitanju osiguranje dostavljača naš partner je Qover/Chubb.



Šta smo do sad uradili?


Pravedna zarada

Kada je u pitanju zarada, zahvaljujući tome što je projekat „Obećanje dostavljačima“ trebao da se objavi kod nas u Aprilu, mi smo bili u mogućnosti da u već u Februaru i početkom Marta, kad je cijena goriva dostigla istorijski maksimum, tražimo povećanje zarade za dostavljače u Crnoj Gori. Zarada je povećana krajem Marta i od tada do danas je na manje-više istom nivou, bez obzira na to što cijene goriva nisu više toliko visoke. Osim povećanja osnovne zarade, u okviru ovog projekta organizovali smo 2 velika izazova sa ciljem da nagradimo dostavljače koji konstantno sarađuju sa nama. Prvi izazov je bio „Ekspert za dostave“, koji je trajao 3 mjeseca, a drugi je bio „Veliki ljetnji izazov“ koji je trajao 6 nedelja i bio dostupan samo u gradovima na primorju. Na kraju ova 2 izazova Glovo je isplatio oko 18000 eura dostavljačima u Crnoj Gori u vidu bonusa.

Proaktivni menadžment

U okviru principa proaktivni menadžment do sada smo organizovali veliki broj fokus grupa sa dostavljačima kako bi čuli koji su vaši najveći izazovi sa kojima se suočavate prilikom saradnje sa nama. Osim toga organizujemo i sastanke sa vlasnicima agencija sa istim ciljem. Osim toga napravili smo formu preko koje dostavljači mogu anonimno prijaviti partnera ukoliko imaju neki problem.Prijavi partnera.

Bezbjednost i osiguranje

Bezbjednost naših dostavljača nam je veoma važna, zbog toga smo preduzeli nekoliko koraka da povećamo njihovu bezbjednost. Prvi korak u povećanju bezbjednosti dostavljača je implementacija SOS opcije u aplikaciji. Osim toga do sada smo organizovali 2 treninga o bezbjednosti u saobraćaju u saradnji sa NVO „Alfa centar“ i MUP-om Crne Gore. Osim toga svi naši dostavljači su pokriveni sa osiguranjem od početka sata do sat vremena nakon završetka rada na aplikaciji.



Šta dalje?

Ovo je samo početak, do kraja ove godine imamo u planu da pokrenemo još jedan izazov „Ekspert za dostave“, da organizujemo nekoliko Treninga o bezbjednosti i da implementiramo G-learning platformu, na kojoj će dostavljačima biti dostupni online kursevi.



Stay tuned!?

Share